Prinsjesdag 2021



Prinsjesdag 2021
22 sep. 2021·
Leestijd:

Wat staat er in de miljoenennota van 2022 over de woningmarkt?

Doordat het kabinet demissionair is zijn er dit jaar minder plannen gepresenteerd dan voorgaande jaren tijdens Prinsjesdag. Het onderwerp wonen is gelukkig belangrijk genoeg gebleken voor extra investeringen in de woningmarkt. In de miljoenennota voor 2022 is ruim 2,3 miljard gereserveerd voor woningbouw en de verduurzaming van gebouwen, maar omdat het demissionaire kabinet geen grote beslissingen mag maken is er geen vergaand plan om de problemen op de woningmarkt aan te pakken met wet- en regelgeving.

Bouw betaalbare woningen

Om het woningtekort tegen te gaan investeert het kabinet de komende 10 jaar 1 miljard euro aan de snelle bouw van nieuwe en betaalbare woningen. Er komt een subsidieregeling voor woonruimte voor speciale doelgroepen en de bestaande subsidie voor woningen voor kwetsbare mensen wordt verlengd tot 2025. Vanaf 1 januari 2022 kunnen gemeenten gebruik maken van opkoop bescherming. Dit moet voorkomen dat huizen niet meer opgekocht kunnen worden voor de verhuur zodat er meer koopwoningen beschikbaar blijven voor consumenten.

Subsidies voor verhuurders

In 2021 is het maximale huurverhogingspercentage voor sociale huurwoningen op 0% gezet. Om dit te compenseren krijgen grote verhuurders (zoals woningbouwcorporaties) een tegemoetkoming. Dit zodat deze verhuurders kunnen investeren in nieuwbouw, onderhoud en het verduurzamen van woningen. De subsidie die verhuurders hiervoor kunnen aanvragen loopt tot 2025 en er is in totaal €160 miljoen beschikbaar.

Verduurzaming van woningen en gebouwen

Een ander belangrijk onderwerp van de kabinetsplannen is het klimaat. Daarom komen er subsidies die bijdragen aan de doelstelling uit het klimaatakkoord, gericht op het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen voor 2050. Het is de bedoeling dat dit de CO2 uitstoot zoveel mogelijk vermindert. Om ervoor te zorgen dat woningeigenaren, verhuurders en eigenaren van openbare gebouwen gaan verduurzamen wordt er 288 miljoen uitgetrokken voor hybride warmtepompen. Daarnaast komt er €514 miljoen beschikbaar voor het isoleren van huur en koopwoningen.

Meer informatie over de Miljoenennota?

Wij hebben de belangrijkste kabinetsplannen met betrekking tot de woningmarkt voor je uitgelicht. Wanneer er meer informatie komt over beschikbare subsidies of nieuwbouw plannen in onze regio houden we je natuurlijk op de hoogte. Ben je benieuwd naar de volledige inhoud van de Miljoenennota of de Rijksbegroting voor 2022? Bekijk dan de Prinsjesdag stukken op de website van de Rijksoverheid.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Bezoekadres:
Woonaccent Makelaars Hoogeveen
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top