Doorstromers op de huidige woningmarktDoorstromers op de huidige woningmarkt
15 feb. 2024·
Leestijd:

Je bent een doorstromers als je een koophuis hebt, deze wilt verkopen en een nieuwe woning wilt aankopen. Is de woningmarkt van nu gunstig voor een doorstromer? En is het verstandig om eerst een woning te kopen of eerst je huidige woning te verkopen? Wij hebben het antwoord voor je.

Wat is een doorstromer?

Doorstromers hebben al een koopwoning, maar willen deze graag verkopen en een nieuwe woning aankopen. Ook als je jouw koopwoning al hebt verkocht, maar nu (tijdelijk) huurt behoor je tot de groep ‘doorstromers’. Dit komt omdat je al eens een hypotheek hebt gehad.

Huidige woningmarkt

De woningmarkt verandert constant. We gaan weer terug naar de krappe woningmarkt met weinig aanbod en hoge huizenprijzen… Voor de verkopende partij goed nieuws, maar het kopen van een nieuwe woning kan nog wel eens lastig zijn. Ook de hogere lonen en dalende hypotheekrentes hebben te maken met het stijgen van de huizenprijzen.

Als je kijkt naar het laatste kwartaal van 2022 en het laatste kwartaal van 2023 zie je dat eind 2023 26% minder woningen te koop stonden ten opzichte van eind 2022. Ook zijn de woningprijzen 5,3% gestegen ten opzichte van eind 2022.

Doorstromer op de huidige woningmarkt

Laten we zeggen dat deze woningmarkt positiever is voor de doorstromer dan voor de starter. Als jij jouw huidige woning nu te koop zet heb je kans dat je jouw woning snel verkoopt en met overwaarde. Deze overwaarde kun je goed gebruiken bij de koop van je volgende huis, aangezien de huizenprijzen zijn gestegen.

Eerst kopen of eerst verkopen?

Waar doorstromers vooral op moeten letten in deze woningmarkt is of ze eerst hun woning verkopen of eerst een nieuwe woning aankopen. Omdat er weinig aanbod is, zou het zomaar kunnen dat jouw woning veel sneller verkoopt dan dat je een nieuwe hebt gevonden. Om te voorkomen dat je zonder woning komt te zitten is het aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen of te kijken naar bepaalde clausules zoals verkopen onder voorbehoud of een verkoop/ aankoop combinatie.

Verkopen onder voorbehoud

Als je ervoor kiest om je woning onder voorbehoud te verkopen, verkoop je je woning zonder risico dat je geen onderdak meer hebt. Alleen wanneer jij een nieuwe woning vindt, is de verkoop definitief. Hier zijn natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden. Het kan niet zo zijn dat de koper van jouw huis twee jaar moet wachten om te kunnen verhuizen. Je zet je huis te koop onder de voorwaarde dat je binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een halfjaar of een jaar) een nieuwe woning koopt. Heb je nog niks gevonden? Dan kan je de verkoop stopzetten of om uitstel vragen.

Verkoop/aankoop combinatie

Bij een verkoop/aankoop combinatie bij een makelaar zet je jouw woning in de verkoop én dezelfde makelaar gaat samen met jou op zoek naar een woning. Waarom is dit zo praktisch? De makelaar weet al veel over jou, hij weet voor welke prijs je jouw woning gaat verkopen dus ook wat je budget is voor een nieuwe woning. Hij kent al je wensen en eisen, in welk soort woning je woonde etc. Hierdoor is de kans groter dat je sneller een nieuw huis vindt dat aan al jouw wensen voldoet.

Als doorstromer kun je goed acteren op de huidige woningmarkt, zolang je weet wat de (over)waarde is van je huis en weet wat je wilt aankopen. Onze makelaar kan je altijd helpen richting te geven.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Bezoekadres:
Woonaccent Makelaars Hoogeveen
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top